У Шведској је утврђено је да десетине хиљада жена болује због сакаћења гениталија, упркос томе што је та болна операција законом забрањена. Процењује се да је број жена које су преживеле сакаћење гениталија много већи него што се претпостављало, показало је најновије истраживање.

Национални здравствени одбор је проценио да је 2015 године у нордијским земљама око 38 000 жена постало жртва сакаћења женских гениталија, што Шведску сврстава међу земље са највећим процентом жртава сакаћења женских гениталија.

С обзиром да је сакаћење гениталија веома интимна и емотивно болна операција, процењује се да би тренутни број жртава могао бити знатно већи. Сакаћење гениталија се обавља међу девојкама имигрантског порекла упркос чињеници да је овај вид сакаћења строго забрањен законом у Шведској.

Све је чешћа појава да се девојке одводе у матичне земље како би се обавила операција, а онда се враћају у Шведску. То за последицу има раст броја жена осакаћених гениталија које се обраћају шведском здравственом систему када наступе компликације, објавила је шведска SVT, а преноси Спутњик.

«Жене које долазе код нас имају велике проблеме. Уклањамо им оштећене делове у пределу абдомена, али је све више погођених жена у нашем друштву. Морамо да их откријемо и да им помогнемо», рекла је докторка Бита Ешраги из клинике у Амелмотагнинену, која је специјализована за жртве сакаћења женских гениталија.

Сакаћење женских гениталија (женско обрезивање) је ритуално сечење или уклањање делова спољних женских гениталија, које се практикује у неким деловима Африке, Азије и Блиског истока из верских разлога.

Према процени УНИЦЕФ, око 4 милиона жена у свету сваке године преживи ту операцију, да би постала «мање захтевна, вредна и верна супруга и мајка».

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;