„Срби су наше ја“, каже Александар Дугин, човек рођен да прати Путина као сенка

Ката Буцик за NewsFront Србија

Александра Дугина једни називају „Путиновим Распућином“, а други „Путиновим мозгом“. Својом дугом брадом филозоф, социолог и историчар Александар Дугин заиста подсећа на контроверзног мистика Григорија Распућина, а многи аналитичари на Западу сматрају да је његов утицај на руског Председника сличан ономе који је Распућин имао на руску царску породицу Романових, односно на цара Николаја II и царицу Александру.

Александар Дугин је екстремни руски националиста и заговорник руског империјализма. Као тврди традиционалиста, жестоки је критичар либерализма који симболизшу САД.

„Либерализам је највеће зло. Америчку империју би требало разорити“, рекао је Дугин неколико пута.

Александар Гјељевич Дугин је рођен на Божић 1962 године у Москви. Отац му је, како каже, вероватно радио за совјетску војну обавештајну службу, а мајка је била докторка. Родитељи су му се развели када је имао три године.

Он је доктор политичких наука, философ, публициста и творац савремене руске геополитичке школе. Почетком 1980их је похађао Московски ваздухопловни институт, али је избачен због свог антисовјетског и десничарског становишта. Након избацивања са института, неко време је радио као чистач улица и давао часове енглеског и француског језика. 2004 године је докторирао социологију на Универзитету у Ростову, а 2008 године је постао професор на Универзитету Ломоносов у Москви и управник Центра за конзервативне студије.

Припада православној старообредној Цркви, која је у јединству са Руском православном Црквом.

Почетком 1980их се оженио Евгенијом Дебријанскајом која му је 1985 године родила сина Артура. Од 1987 године је у браку са Наталијом Мелентијевом са којом има кћер Дарју.

Као тинејџер се придружио кругу ексцентричних московских интелектуалаца који су подједнако презирали совјетски комунизам и западњачки капитализам. Његове сфере су били мистицизам и езотерија. Говори девет језика, између осталог француски, енглески, немачки, шпански, арапски и португалски. Због радикалне критике униполарног света и либерализма и због политичког активизма у погледу рата у Украјини, забрањен му је улазак у САД.

„Мрзео сам свет у којем сам рођен“, рекао је Дугин својевремено у разговору за The New Yorker.

Током Перестројке је по први пут отишао на Запад, који га је разочарао. Дубоко је убеђен да је данашњи Запад лошији од Совјетског Савеза, иако изузетно поштује западну културу.

Политички се активирао у мају 1994 године у «Покрету нове деснице», затим је са Едуардом Лимоновим основао Национал-бољшевичку партију. Од 1990 до 2000 године је објавио низ радова и књига, међу којима и „Основе геополитике“, која је побудила велики интерес политичких и војних структура у Русији. Убрзо је постао саветник председника Думе Генадија Селезњова. Када је Владимир Путин 2000 године постао Председник Руске Федерације, Александар Дугин је постао један од његов најватренијих присталица.

„Путин је све.. Путин је апсолутан.. Путин је незамењив“, одушевљено је говорио Дугин.

Од 2001 године је лидер политичког покрета «Евроазија».

„Евроазија је територија старог руског царства или Совјетског Савеза. Можемо је назвати и великом Русијом“, тврди Дугин.

У својим радовима се бавио и јужнословенским народима. У чланку „Геополитика југословенског сукоба“ из 1997 године је оценио да Хрвати спадају у Римокатолички сектор германске средње Европе. По његовом мишљењу, нагињање Хрвата према Немачкој је логика историјског развоја. За оне Хрвате који су поздравили стварање југословенске државе, каже да су били против геополитичке и верске традиције. То није случајност, јер су пројугославенски оријентисани Хрвати кроз масонске институције били усмерени на француске геополитичке пројекте које су за циљ имале тријумф западноеруопских држава.

За Србе каже да су у свим критичним историјским тренуцима били уз Русе.

Срби су заправо ми. Они се осећају као ми. Срби су наше ја„, рекао је Дугин прошле године приликом посете Председника Србије Москви.

Ката