Нови хладни рат између Вашингтона и Москве, који је већ у току, се може претворити у својеврсну „личну битку“ двоје најутицајнијих официра две земље, оцена је Wall Street Journal.

Утицајни амерички лист сматра да је реч о начелнику руског Генералштаба генералу армије Валерију Герасимову и саветнику Доналда Трампа за националну безбедност Херберту Макмастеру.

Правећи паралеле између њихових биографија и каријера, лист пише да су оба генерала започела каријере у време Хладног рата, да су обојица служила у Европи и да су обојица учествовала у реалним биткама. Такође, обојица су постали сведоци појаве нових метода ратовања са извођењем сајбер-опрација и применом високопрецизног оружја.

„Обојица су постали познати захваљујући радовима у којима су се бавили тактиком противника и стекли су репутацију великих војних мислилаца. А пред њима је задатак да одгонетну барем контуре будућих ратова“, пише Wall Street Journal, а преносе fakti.rs

Макмастер је оформио тајни курс предавања посвећен конфликту на југоистоку Украјине и у САД се сматра једним од твораца савремене стратегије НАТО у Источној Европи која, између осталог, подразумева размештање ограничених војних контигената у балтичким земљама и у Пољској.

Он је командовао америчким копненим операцијама у време првог рата у Персијском заливу, а 2003 године је ушао у Централну команду САД. Између 2008 и 2010 године је руководио разрадом војних доктрина за копнене снаге САД и обуком руководећих кадрова.

Герасимов је више пута анализирао дејства САД у Ираку и Авганистану, а 2013 године је детаљно проучио операције Пентагона које су биле усмерене на свргавање режима у земљама које је Вашингтон имао разлога да прогласи за „осовину зла“. Он је недавно дао анализу посвећену индиректним и асиметричним методама вођења бојевих дејстава, у којој је сумирао борбено искуство које су руске снаге стекле током ратовања у Сирији.

Он је постао начелник руског Генералштаба 2012 године, након што је командовао Централним и Московским војним округом и 58 армијом у време Другог чеченског рата. Он је и главни планер руске војне операције у Сирији.

И Макмастер и Герасимов у центар пажње уводе средства сајбер-безбедности, космичку шпијунажу и беспилотне борбене и извиђачке лтелице.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;