Филм говори о томе како је одбрана Луганска преживела у најтежим данима у овом граду 2014 године, у време када је земља горела под ногама, када је мирис барута и дима био посвуда, о данима када су људи гинули на стотине, када нису имали где да се повуку .

Одбрана Луганска ће ући у историју рата као једна од најопаснијих и најжешћих епизода. Овај рат, који нам је увек био нешто далеко и нестварно и који нико од нас није тражио, је донео само сузе, бол, губитак, страх..

Луганск се постепено враћа у живот. Град који је умро се препородио.

«Постојао је осећај да се град уништава систематски. Кварт за квартом, од аутобуске станице до луткарског позоришта. Сваког дана су гранатирали свако двориште. Било је јасно да желе да униште инфраструктуру, стамбене зграде, споменике, болнице», рекла је доцент на катедри за историју отаџбине Татјана Анпилогова.

Документарац приказује сећања становника Луганска о рату у лето 2014 године и одражава стварне догађаје, права осећања и показује судбину преживелих у беди и са заједничким проблемима. Људи који су преко главе претурили рат и преживели, су се вратили у свој родни град.

[21+] будите опрезни, у филму има кадрова који нису препоручљиви за децу осетљиве особе

Аутор и режисер филма је дописник News Front Никита Возмитељ

Јуче је, у главном граду ЛНР у биоскопу «Русија» премијерно приказан документарни филм ратног дописника News Front Никите Возмитеља о историји Луганска «Град који је јуче умро». Становници града верују да би тај документарац требало да се прикаже и изван Републике.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;