Најављене најновије санкције САД против Русије би тешко погодиле пословне интересе и већ уложени новац западноевропских компанија у руско-немачки гасовод «Северни ток 2». Суштински, ово је изузетно лош потез по односе САД и Европе, јер се иза тога види циљ да се руски гас надокнади испорукама америчког гаса из уљних шкриљаца, упозоравају из Берлина.

Европа мора да обезбеди прилив велике количине гаса, пошто се чини да ће Русија истрајати на одлуци да од краја 2019 године обустави достављање гаса Европи преко Украјине, док сви алтернативни пројекти гасовода из Азербејџана, Израела, са Кипра и из Ирака нису кренули у опипљивију изградњу, пише дописник Бете Драган Благојевић.

Британски Financial Times пише да је потез америчког Сената незаконита претња снабдевању Европе енергијом што је, по писању шпанског País буквално разбеснело ЕУ. Италијански Il Sole 24 Ore сматра да је циљ санкција да се удари по Русима у име Украјине, а у ствари да се уздрмају Европљани. Ове санкције би, по писању листа, највише погодиле Немачку, па се може рећи да је у питању вишенаменско дипломатско-економско оруђе.

Американци и њихови савезници унутар ЕУ желе да овим санкцијама спрече још већу зависност ЕУ од руског гаса, док европске дипломате у Бриселу мисле да центри моћи у Вашингтону тиме само настоје да спрече јачање Немачке и њено потенцијално економско партнерство са Русијом.

С друге стране, Москва неће одустати од престанка испоруке гаса преко Украјине, па би гасовод Турски ток, договорен између Москве и Анкаре, могао да задовољи европске енергетске потребе, јер би преко Грчке, Бугарске и делимично преко Србије, знатне количине руског гаса могле да стигну до Јужне и Средње Европе.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски Председник Емануел Макрон су одлучно осудили потез америчког Сената, а портпарол немачке канцеларке Штефан Зајберт је упозорио да то једноставно не сме да се догоди. Шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел и аустријски канцелар Кристијан Керн сматрају да санкције као политичко оруђе не смеју бити повезане са економским интересима.

Већ нарушено стратешко јединство ЕУ и САД је доживело тежак ударац, јер одлука Сената САД о новим санкцијама Русији суштински битно удара по чисто економским интересима европских компанија које би хтеле да наставе посао изградње великог и Европи потребног новог гасовода «Северни ток 2 «.

Уз то, «Северни ток 2» би запечатио судбину Украјине која би, престанком испорука руског гаса преко своје територије, годишње губила зараду од око две милијарде евра које даље користи за отплату кредита западним банкама.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;