Експерти из области психологије и адвокати који су учествовали у раду Првог међународног форума о насиљу и психолошким операцијама у Венецуели, одржаном у Каракасу, сложили су се да се у тој латиноамеричкој земљи изводе психолошке операције срачунате на утирање пута страној интервенцији која би свргла са власти шефа државе Николаса Мадура.

Своје ставове на форуму су изнели стручњаци из Гватемале, Аргентине, Хондураса, Бразила, Ел Салвадора, Мексика, Кубе, Боливије, Еквадора, Аргентине, Чилеа и Француске.

Аргентински психолог Марио Колуси истакао је да је у Венецуели шематским путем систематског и прогресивног напада већ активиран план „гушења” економије те земље, којим су створени услови за психолошки рат.

Он је указао и на подстицање мржње које се примењује као политички инструмент чија је сврха обезвређивање противника. Прецизирао је да говори о манипулацијама, производима психолошких лабораторија, које служе да се оправда стање хаоса, што је „у функцији интереса хегемонистичких сила” (САД).

На исти начин се путем друштвених мрежа изводе систематски напади на Владу и њене чланове, истакао је Колуси.

Венецуелански психолог Фернандо Ђулијани указао је да се те, унапред планиране акције изводе ради изазивања несигурности, неповерења, беса и страха код становништва.

Ђулијани је навео да је Венецуела мета насиља које се подстиче са намером да се матрице националног и међународног мишљења усмере против власти и самим тим доведу до рушења демократског поретка.

Десница тражи начин да креира предрасуде и стереотипе којима би се умањио мисаони капацитет народа и то — на начин који би довео до тога да само становништво створи услове за рушење власти, додао је Ђулијани.

Он је изговорио и опомену да десничарски сектори инсистирају на стратегији отпора и да намећу међународно мишљење да у Венецуели постоји диктатура, са владом која потискује и крши људска права, а све са циљем да се створе услови за страну интервенцију.

Завршни извештај са излагањима и предлозима изнетим на овом скупу биће ускоро објављен.

Екстремна десница од почетка априла реализује план државног удара у којем важну улогу играју организоване „шок-групе” утрениране и финансиране за извођење насилничких и терористичких акција.

Те групе су већ одговорне за смрт 83 људи и више од 1.200 рањених, као и за велику материјалну штету нанету држави и приватним интересима.

AVN — Венецуеланска новинска агенција/ФАКТИ

Тагови: ; ;