Кубански министар спољних послова Бруно Родригес назвао је данас «хладноратовским гротескним спектаклом» говор америчког председника Доналда Трампа о Куби, истичући да ће то само ојачати патриотизам на острву.

Родригес је, на конференцији за новинаре током посете Бечу, истакао да Куба «никада неће преговарати под притиском».

«Никада нећемо преговарати под притиском или претњом… Куба неће правити уступке што се тиче њеног суверенитета и независности и неће преговарати о својим принципима и никада неће прихватити (наметнуте) услове», рекао је Родригес.

Поручио је да директива ниједног америчког председника неће приморати да Куба промени своју политику.

«Кубанска политика не може бити бачена на колена председничком директивом САД», нагласио је Родригес, пренеле су агенције.

Трамп је у петак саопштио да ће поново вратити део рестрикција према Куби које је ублажио његов претходник Барак Обама.

Рестрикције се односе на регулативе у области трговине и путовања.

Кубанска влада је осудила такав потез Трампа и описала га као корак уназад у америчко-кубанским односима, али и додала да без обзира на то планира да настави дијалог са Вашингтоном.

У свом говору у Мајамију, који је подсећао на реторику у време отворене конфронтације, председник Трамп је најавио политику америчке администрације према Куби која елиминише напредак постигнут у последње две године, наведено је у саопштењу кубанске владе, пренео је Тас.

Трамп је своју одлуку објавио у Мајамију где иначе живи бројна кубанска дијаспора, истичући да је Куба добила превише уступака од САД у оквиру споразума са Обамином администрацијом, додајући да «су сада ти дани прошли».

Рекао је да ће рестрикције према Куби остати на снази све док кубанска влада не ослободи политички затворенике, испоштује слободу изражавања и не престане да прогони дисиденте.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;