Европска унија усвојила је у Бриселу сет закључака у вези са борбом против тероризма и, између осталог, обавезала се на јачу сарадњу и са земљама западног Балкана.

Посебан део нових мера Брисела ће се одности на борбу против радикализације и кориштења интернета и друштвених мрежа у радикализацији.

Међу закључцима ЕУ, наводи се и да су примили к знању информацију Европола о повезаности између организираног криминала и тероризма.

Савет за спољне послове ЕУ, којим председава Федерика Могерини, висока представница ЕУ за спољну политику и сигурност усагласио је мере које треба да предузме Одбор за спољне послове Уније.

Између осталог, оцењено је да је тероризам једна од највећих претњи те да Унија мора ојачати своје капацитете за борбу против тог зла и надзор над финансијским токовима.

Једна од мера ће бити и слање експерата за сигурност и борбу против тероризма у делегације Европске уније.

Министри спољних послова су најавили и снажнију борбу против ширења радикалних идеологија и насилног екстремизма путем интернета, те јачу сарадњу са партнерима.

У погледу западног Балкана, Савет ЕУ истиче «важност оперативног партнерства са свим државама региона» кроз постојеће моделе сарадње укључујући Иницијативу западног Балкана против тероризма, те системе за јачање сигурносних управа који обухваћају и борбу против организираног криминала и сигурност граница, јавила је Фена.

«Савет ЕУ истиче значај заједничких напора у контроли и спречавању незаконите трговине оружјем, кретању страних бораца те борби против утицаја екстремистичких идеологија на западном Балкану», саопштено у Бриселу.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;