Русија би могла оштрије да разговара са САД након америчког обарања сиријског војног авиона Су-22, сматра бивши начелник Управе за међународну војну сарадњу при Министарству одбране РФ и председник Академије за геополитичке проблеме Леонид Ивашов.

Министарство одбране Сирије саопштило је да је међународна коалиција на челу са САД оборила авион сиријског ваздухопловства Су-24 у моменту док је на подручју изнад Раке извршавао задатке везане за борбу против терориста ИСИЛ-а. Пилот још увек није пронађен а министарство сматра да овакве акције међународне коалиције говоре о томе да САД координирају активности са терористима ИСИЛ-а.

«Неопходно је да оштрије разговарамо са Американцима. Сви споразуми о координацији борбених дејстава се не примењују а на дипломатске протестне ноте они не реагују. Никакве обавезе не преузимају на себе и понашају се искључиво у складу са својим интересима»- рекао је Ивашов у интервјуу за РИА НОВОСТИ.

Ивашов дели ставове Министарства одбране Сирије

«Американци су заиста утицали на стварање ИСИЛ-а макар толеранцијом. Они су били попустљиви према наоружавању терориста као и финансијским токовима још у двехиљадитим. И може се рећи да су они савезници терориста ако не директно а онда бар индиректно»- рекао је Ивашов.

Он је додао и да се ставови америчког председника Трампа нису мењали.

«Он је прво говорио о не мешању а након тога је наредио Пентагону и ЦИА да успоставе контролу над целим Блиским Истоком. После тога је говорио о неопходности свргавања сиријског председника Асада. Из тога треба извући закључак да Американци ништа добро неће учинити ни за Русију ни за Сирију»- рекао је Ивашов додајући да американци не воде борбу против тероризма.

 

Тагови: ; ; ; ; ;