Данас је у Хемијско-техничкој школи у Крушевцу одржана свечана церемонија отварања два пројекта која реализују Хемијско-техничка школа и Руска хуманитарна мисија под називом «Паметна учионица руског језика» и «Руски кутак».

Током манифестације крушевачки ученици су отпевали неколико руских песама а професионални мушки квартет отпевао је Тамо далеко, као и Тамну ноћ на руском.

Свечаној церемонији отварања присуствовали су представници крушевачке епархије, градске администрације, Аташе за културу Амбасаде РФ, као и директор Руске хуманитарне мисије, директор школе, као и представници јавног и политичког живота Крушевца.

Директор Хемијско техничке школе Мирољуб Петровић рекао је да је школа захваљујући Руској хуманитарној мисији и руским званичницима добила још два оделења.

 

«Добили смо још два дивна оделења захваљујући Руској хуманитарној мисији и Руским званичницима. Наша деца много воле ваш језик и овде ће долазити и деца из других школа»- рекао је Петровић.

Након тога присутнима се обратио и директор Руске хуманитарне мисије Алексеј Полковников.

«Ово је само почетак и друга «Паметна учионица». Прву смо отворили у Нишу.Желим ученицима да искористе све могућности које имају»- рекао је Полковников.

Аташе руске амбасаде за културу Ирина Гнедкова изјавила је да се нада да ће се оваква оделења појавити и у другим градовима Србије и да ће српска деца изучавати руски језик и културу а руска деца српски језик и културу.

 

Градоначелник Крушевца Драги Несторовић изјавио је да Крушевац одржава добре везе са многим градовима у Русији и захвалио се за за очување братских односа.

 

 

 

Тагови: ; ;