Британска полиција је објавила да је ухапшен возач комбија који је улетео међу вернике у близини џамије у Финсбери парку у Лондону. Према наводима очевидаца, у комбију било троје људи, од којих је двоје побегло.

Возача комбија, 48-годишњег мушкарца задржали су људи на лицу места, да би га потом полиција ухапсила. Он је одведен на психијатријски преглед, наводи британска новинска агенција.

Полиција је касније објавила да осим ухапшеног возача камиона других осумњичених нема.

Муслимански савет Британије саопштио је данас да инцидент у којем је ноћас једна особа настрадала када је комби улетео међу муслиманске вернике, представља најнасилнију манифестицију исламофобије у Британији у последње време и затражио појачане мере безбедности око џамија.

Генерални секретар Савета Херун Кан рекао је да инцидент представља злочин мржње према муслиманима. «На основу изјава очевидаца изгледа да је нападач био мотивисан исламофобијом», рекао је Кан.

Челник џамије Мохамед Козбар рекао је да је инцидент «кукавички напад» и позвао муслимане који посећују џамије на опрез, док је градоначелник Садик Кан најавио да ће додатне снаге бити распоређене код џамија.

Он је рекао да се овај напад не разликује од недавних напада на Лондонском мосту и у Манчестеру додавши да је исламска заједница «у шоку», преноси АП.

Козбар је критиковао «мејнстрим» медије зато што сатима нису желели да напад окарактеришу као терористички инцидент.

Подсетимо, премијерка Велике Британије  Тереза Меј рекла је да полиција овај догађај третира као «потенцијални терористички напад».

Она ће касније током дана одржати хитан састанак Владе.

Спутник

 

 

Тагови: ; ;