Катарски министар спољних послова у затражио крај изолације, а мере против његове земље назвао чином агресије, док друга страна наставља са оптужбама

Катарски министар спољних послова шеик Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани позвао је данас суседне државе да укину блокаду Катара пре него што Доха узме учешће у преговорима о окончању заливске дипломатске кризе.

Ал Тани је мере којима се Катар изолује, а које су увеле саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и друге земље, назвао «чином агресије» и додао да је њихово укидање «предуслов за преговоре», преноси АФП.

Са друге стране, министар спољних послова Саудијске Арабије Анвар Гаргаш изјавио је да изолација Катара може да траје годинама, као и да та и остале земље неће укинути санкције док Катар не прекине своју наводну подршку џихадистима.

«Не желимо да ескалирамо, већ да изолујемо. Ова изолација може да потраје годинама», рекао је он новинарима током посете Паризу.

Према његовим речима, Катар је развио «софистицирани подијум» за џихадизам и исламски екстремизам.

«Они подржавају групе повезане са Ал Каидом у Сирији, Либији и Јемену. Та земља наоружава џихадисте и исламисте и користи то као оружје утицаја. Сигуран сам да у Катару постоје људи који су мудри и који ће превладати, надам се унутар владајуће породице. Не ради се овде о промени режима, већ о промени понашања», казао је он.

Истовремено, он је позвао западне земље — САД, Француску, Немачку и Британију да помогне у посматрању договора склопљених са Катаром како би се осигурало да та земља не сарађује са џихадистима.

«Оне поседују дипломатску снагу и техничко знање», рекао је министар и додао да ће упркос спору заливске земље допустити нормално функционисање великих америчких база у Катару, где је 10.000 америчких војника стационирано.

Та највећа база је кључна за војне нападе на припаднике Исламске државе.

Саудијска Арабија, УАЕ, Бахреин и друге земље Персијског залива прекинуле су односе са Катаром пре две недеље и затвориле границе на копну и мору због наводне помоћи коју Катар пружа џихадистима.

Катар је то демантовао, а наредних неколико дана Саудијска Арабија, УАЕ, Бахреин и Египат доставиће листу захтева Катару, на којој ће вероватно бити и протеривање радиканих појединаца.

НОВОСТИ

Тагови: ; ;