Закон о реинтеграцији Донбаса искључује било какве изборе у региону док се територија не врати под контролу Кијева, изјавио је заменик шефа парламентарне фракције Блока Петра Порошенка Алексеј Гончаренко.

Украјински председник раније је најавио да планира да на разматрање Скупштини поднесе нацрт закона о реинтеграцији Донбаса, који ће, између осталог, прописивати правни режим деловања украјинске војске. Украјински председник је истовремено против укидања режима „противтерористичке операције“ (како у Кијеву називају војну операцију у Донбасу) до усвајања овог закона.

Према информацијама посланика украјинске Раде, овај закон предвиђа признавање територија Донбаса које нису под контролом Кијева „окупираним“ и прелазак украјинских снага безбедности на формат „војних операција“.

„Сам назив закона ’О привремено окупираним територијама…‘, према правилима ОЕБС-а и УН, на окупираним територијама не могу да се одржавају никакви избори. Само усвајање овог закона генерално ће ставити тачку на могућност одржавања било каквих избора до тренутка де-окупације ове територије“, рекао је он за телевизију „112 Украјина“.

Члан Одбора за националну безбедност и одбрану Врховне раде Дмитриј Тимчук саопштио је на својој Фејсбук страници да нацрт закона о реинтеграцији Донбаса претпоставља прелазак на „војну операцију“.

„Шта се предлаже као замена за противтерористичку операцију? У суштини, војна операција коју не спроводи Служба безбедности Украјине, већ оперативни штаб. Заједничко руководство оперативним штабом вршиће председник као врховни командант, а питањима одбране такође се бави Генералштаб. Целокупна тренутна цивилно-војна управа или војна управа у случају њиховог стварања ’затвара‘ се на оперативном штабу“, рекао је Тимчук.

СПУТНИК

Тагови: ; ; ;