Након што је Русија прекинула сарадњу са САД о меморандуму о летовима у Сирији, коалиција је изводила нападе само у региону Раке, док је претходног дана географија ваздушних напада била шира, показује дневни преглед напада коалиције.

EUTERS/ Rodi Said

Према подацима прегледа, 18. јуна је изведено 15 ваздушних напада у близини градова Абу Камал (на истоку Сирије на граници са Ираком), Деир ел Зор (североисток земље) и Раке (север). Истовремено је 19. јуна, након што је Русија најавила суспензију сарадње са Сједињеним Америчким Државама, изведено 13 напада на подручју Раке.

Јуче је коалиција саопштила да ће извести „премештање“ својих авиона у Сирији као одговор на мере Русије. Представник коалиције одбио је да каже за Спутњик у чему се састоји премештање и којих области ће се тицати.

Спутњик нема коментар коалиције о томе да ли је сужавање географског простора напада повезано са најновијим догађајима. Раније је коалиција саопштила да ће наставити нападе „по целој Сирији“.

Авијација коалиције коју предводе САД против ДАЕШ-а погодила је сиријски авион Су-22 у провинцији Рака након што је он наводно бацио бомбу у близини положаја Сиријских демократских снага (чију основу чине јединице сиријских Курда), саопштила је раније коалиција. Дамаск је изјавио да су сиријски авиони извршавали задатке против ДАЕШ-а.

Након тога је Министарство одбране Русије изјавило да ће се сви авиони и беспилотне летелице у области извршавања ратних задатака ваздушно-космичких снага у Сирији посматрати као ваздушни циљеви. Министарство одбране је такође од 19. јуна прекинуло сарадњу са САД у оквиру меморандума о превенцији инцидената на небу изнад Сирије.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ;