Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да ниједан представник тог ентитета у заједничким институцијама БиХ, од српског члана Председништва, па наниже, нема мандат да форсира пут БиХ у НАТО.

Председавајући Председништва БиХ из реда српског народа Младен Иванић борави у Бриселу, где предводи делегацију БиХ на састанку са замеником генералног секретара НАТО-а Розем Готемелером.

Додик каже да су Иванићу ставови Српске познати, те да верује да ће се у оквиру њих и кретати.

„Чланство у НАТО-у је добровољно. У БиХ не постоји консензус о приступању том савезу и тај став је вероватно познат и челницима НАТО-а. У Републици Српској постоји консензус свих партија, укључујући и партије из Савеза за промене, да ми нећемо дати сагласност за НАТО интеграције БиХ, чиме бисмо поставили границу тог савеза на Дрини“, истакао је Додик.

Он је рекао да се Република Српска противи идеји да одлуку о чланству у НАТО-у доносе политичке елите и нагласио је да то треба да учини народ на референдуму.

„На тај чин нас посебно обавезује чињеница да је НАТО савез, не тако давно, бомбардовао нашу земљу и наш народ и да само тај народ може да каже да ли ћемо ићи у правцу НАТО интеграција или не“, истакао је председник Српске у изјави за „Срну“, преноси РТРС.

Додик је поновио да Република Српска подржава дијалог са свим међународним организацијама и савезима, укључујући и НАТО, само што никада неће подржати да на превару или силу буде угурана у чланство у тај савез.

„Књижење перспективне војне имовине на Министарство одбране БиХ је противзаконито и противуставно и Република Српска ће искористити све правне и политичке механизме да заустави насиље над Уставом. Уверени смо да ни НАТО савез не жели да види БиХ у свом чланству ако би до тог статуса дошла користећи незаконите и неуставне активности, варајући при томе пола државе“, навео је Додик.

Додик је истакао да представници НАТО-а морају да знају да покушаји књижења војне имовине преко Правобранилаштва представљају најгрубље кршење Устава БиХ.

Он је поручио да Српска остаје партнер Алијанси у борби против тероризма и осталим безбедносним изазовима који се евентуално могу указати и без формалног чланства у том савезу.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ;