Председник Савеза Срба из региона, Миодраг Линта, изјавио је да 22 године од завршетка рата на простору бивше Југославије, те 18 година након рата на Косову и Метохији, стотине хиљада протераних Срба и других грађана не могу да остваре имовинска, стечена и бројна друга права.

 

Линта је у писаној изјави поводом Светског дана избеглица навео да власти у Загребу, Сарајеву и Приштини воде политику цементирања етничког чишћења Срба и низом закона легализују отимачину српске јавне и приватне имовине. Он је додао да су правосуђа у Загребу, Сарајеву и Приштини етнички мотивисана, те да им је циљ да се суди само Србима без обзира да ли су или нису починили злочине, а да се ослободе кривичне одговорности злочинци из реда хрватског, бошњачког и албанског народа.

«Јавност у Хрватској, БиХ и лажној држави Косово велича сопствене, а прећуткује, минимизира или негира српске жртве», истакао је Линта.

Он је позвао УН, ЕУ, Савет Европе, ОЕБС, САД и Немачку да захтевају од власти у Загребу, Сарајеву и Приштини да коначно почну примењивати Анекс Г Бечког споразума о сукцесији који штити имовинска и стечена права грађана са подручја бивше Југославије која су имали на дан 31. децембра 1990. године. Линта је затражио од међународних институција да престану са политиком двоструких стандарда у суђењима за ратне злочине, који су далеко строжи за Србе, а далеко блажи за Хрвате, Бошњаке и Албанце.

 

 

Тагови: ; ;