Хакерска организација Fancy Bears доставила је РТ-у једно од писама директора антидопинг комисије Међународне антидопинг агенције WADA) Ричарда Мекларена у Међународном олимпијском комитету и пословну преписку коју су припадници комитета спремали као одговор канадском адвокату. Предмет разговора био је његов извештај о допингу у руском спорту. МОК је тражио помоћ у вези завршетка истраге што је Мекларен одбио да учини.

 

23. фебруара ове године генерални директор МОК-а Кристофер де Кепер написао је отворено писмо у име своје организације. У њему је белгијски функционер говорио о тренутној ситуацији у олимпијској организацији након објављивања другог дела извештаја Ричарда Мекларена о «институционалном саучесништву» у руском спорту организованом у циљу да се сакрију случајеви допинга током Олимпијаде у Сочију. Де Кепер је подсетио на рад две комисије које су истраживале чињенице које је објавио канадски адвокат и додао да се WADA сложила са руском страном о недостатку доказа везаних за кривицу руских спортиста.

Макларен је наговестио да његовим радом није у потпуности задовољан МОК, који је преузео на себе обавезу да у потпуности разоткрије скандал и казни кривце. Канадски адвокат одлучио је да јавно не реагује и написао писмо Де Кеперу како би појаснио одређене детаље. То писмо нашло се у поседу РТ-а.

На почетку свог писма аутор извештаја о допингу изразио је уверење да је писмо послато у отвореној форми.

«Увек сам вам слао копије својих извештаја ради коментара и јавног објављивања и желео бих од вас добити сличну услугу»- рекао је Мекларен.

Канађанин је додао да он нема право да просуђује о раду појединачних спортиста, него треба да процени рад целокупног система , који је довео до кризе у светском спорту. Мекларен је приметио да његови извештаји не представљају специфичне доказе, а све доказе он је објавио на посебном сајту.

Говорећи о Освалд комисији којој је наложено да поново провери узорке Руса на последњих неколико олимпијских игара, Мекларен је рекао да за анализу узорака из Сочија позитивни тестови нису потребни, јер због замене ће сви дати негативан резултат.Он је додао и да је захваљујући његовом раду МОК пронашао стотине позитивних узорака са Олимпијаде у Лондону.

«Дао сам вам неопходне информације за понављање тестова и од којих спортиста треба истрага да почне. Заборавили сте да одговорите на ову заслугу мог тима».

Следеће Мекларен се сложио с WADA, да доступни преводи са руског на енглески језик не могу да се сматрају званичним, да служе само како би се упознали са извештајем и да не могу да имају правне последице. На крају Канадски адвокат је рекао да је поносан на свој рок и ставио МОК-у до знања да је разочаран прераним објављивањем писма Де Кепере пре претходних консултација са њим.

У апарату МОК-а писмо Мекларена дочекано је са одређеном дозом скептицизма.

У преписку се укључио Де Кепер директор за комуникацију Марк Адамс, медицински директор Ричард Баџет, директор за правна питања Ховард Стап и помоћник за административна питања Хана Гросенбухер.

 

Прво писмо шефа антидопинг комисије WADA прокоментарисао је Стал. Он је са иронијом рекао да Мекларен не жели да оптужи поједине спортисте.

«Мени се чини да је његов први извештај имао за циљ да не дозволи Русији да учествује на Олимпијади»- рекао је Стап.

 

Према његовим речима неспоразум између Мекларена и WADA поводом јавног извештаја и одсуство везе са МОК-ом довели су олимпијски покрет у доста незгодну ситуацију. Он је приметио да се комитет увек залагао за истрагу сваког кршења појединачно без колективне одговорности.

Даље Стап је изненађен тврдњом да ни један узорак из Сочија није дао позитиван резултат. Беџет је приметио да није истина да постоји сумња да допинг тест једног од руских спортиста садржи забрањена супстанце. Да ли је код неког од спортиста откривен допинг, медицински директор МОК-а није улазио у детаље. Прошло је три месеца али резултати провера из Сочија нису објављени.

Стап је такође прокоментарисао изјаву Мекларена о преводима и изразио изненађење што МОК и међународна федерација траже да се предузму мере против Руса иако њихови преводи са руског не могу да се користе у судском процесу јер су чисто службени.

Након тога званичници МОК-а почели су да пишу отворено писмо Мекларену. На изненађујућу реплику Канађанина да није консултован пре објављивања другог извештаја Стап је одговорио да је Мекларен сам одбио да покаже нацрт другог извештаја иако је МОК на томе инсистирао и тврдио да ће ова информација остати поверљива.

Директор за правне послове такође је подсетио Мекларена да је пред објављивање првог извештаја Канађанин себи дозволио да каже да се садржај документа «не тиче олимпијског комитета». иако није могао да разуме да три недеље пре Олимпијаде у Рију он производи последице које се тичу МОК-а.

Стап је такође одговорио Мекларену поводом поновљених узорака да је тај процес започео још пре објављивања првог извештаја, тако да не постоји заслуга Канађанина за овај процес као што он то сам сматра.

На овоме се претензије МОК-а према директору WADA  завршавају, и аутор нацрта покушава да спусти тензије тврдећи да сви треба да раде заједно.

«Хајде да се сложимо да досадашња сарадња између вас и олимпијског комитета није била као што би требала да буде»

 

Мекларен је рекао да за време истраге он није имао право да пређе одређену црту и изводи закључке о појединим спортистима. МОК га је замолио да изађе из оквира дозвољеног. Комитет је изразио жељу да Канађанин доврши свој део посла истраге у вези Руса. Стап је поводом тога метафорички рекао:

«Ви сте нам нож и тело али нисте назвали убицу»

Придруживши се разговору спортски директор Кит Маконел је повукао примедбу и направио неколико мањих промена, након чега је нацрт писма добио коначан изглед. Пошто су ови материјали достављени РТ-у захваљујући хакерима Fancy Bears, није познато да ли је Мекларен добио ово писмо и какав је његов одговор.

 

Тагови: ; ; ; ;