На Међувладиној конференцији у Луксембургу, Србија је отворила поглавље 29 о царинској унији и 7 о интелектуалној својини.

Преговори у оквиру поглавља 29 допринеће усклађивању царинских прописа Србије и ЕУ и довести до укидања царина за робу из ЕУ у тренутку када Србија уђе у чланство Уније.

Када је реч о усклађивању права у области интелектуалне својине, очекује се успостављање веће правне сигурности када су у питању ауторска права, брендирање робе, заштита потрошача, борба против пиратерије.

Са два новоотворена поглавља, Србија ће у преговорима о чланству у ЕУ од 35 имати 10 отворених поглавља, од којих су два већ привремено и затворена.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која предводи делегацију Србије на Међувладиној конференцији у Луксембургу, рекла је да је отварње нових поглавља у приступним преговорима Србије још једна порука да су врата ЕУ отворена за Србију.

Истовремено свако поглавље представља област друштвеног живота који се реформише у Србији првенствено у циљу добробити државе и њених грађана, додала је Јоксимовићева.

«Желим да наши грађани разумеју поруку да чланство у ЕУ није циљ само по себи већ управо оно што јесте део наше развојне агенде, економских реформи, јачања институција, владавине права, добре и ефикасне државне управе, свих тих важних сегмената које наши грађани препознају као важне за боље функционисање државе и бољи живот у Србији», рекла је министарка.

То јесте заправо и део наших процеса преговара са ЕУ кроз различита поглавља, нагласила је Јоксимовићева у изјави новинарима у Луксембургу, где је Србија отворила још два поглавља у преговорима са ЕУ.

Јоксимовићева каже да се кроз преговоре у отвореном поглављу 7 које се односи на права интелектуалне својине дотичу интереси оних који раде у делу иновација и уметности и који на иновативан начин подржавају српску економију.

«Ту је и борба против пиратерије, боља заштита потрошача, боље позиционирање наших компанија на унутрашњме тржишту, брендирање, ознаке географског порекла. То су врло важне ствари за наша мала и средња предузећа, али и укупно за људе који се баве уметношћу и иновацијом као важим делом економског развоја», поручила је министрака Јоксимовић.

Када је реч о поглављу 29 које се тиче царинске уније, Јоксимовићева каже да је то поглавље које ће донети корист за сваког грађанина, компанију и да же сви у привреди и друштву осетити корист царинске уније.

«То значи да ћемо по затварању функционисти по правилима царинске уније у смислу несметаног протока роба међу земљама чланицама и истих царинских квота према трећим земљама», наглашава Јоксимовићева.

Она поручује да поглавља нису нешто апстрактно већ да представљају области друштвеног живота која се реформишу у Србији.

«Задовољна сам отварањем ова два поглавља. То представља 10 поглавља које је Србија отворила. Четри смо отворили током малтешког председавања што није лоша динамика имајући у виду да је ово била година изазова за ЕУ и још увек је, с обзиром на изборе у Европи, економске проблеме и Брегзит», рекла је Јоксимовићева.

Према њеним речима, примећено је да је Србија радила добро, да су реформе донеле почетне резулатете у овим областима што је било довољно да можемо да отворима поглавља.

Јадранка Јоксимовић каже да Србија настваља даље са реформама. Она је такође уверена да ће нова Влада на најбољи начин наставити стратешки важан пут развоја Србије који се брже и ефикасније спроводи кроз процес европских интеграција.

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ;