На Међувладиној конференцији у Луксембургу Црна Гора је отворила преговарачка поглавља 1 и 22 о слободном кретању робе, односно регионалној политици и привремено затворила поглавље 30 које се односи на спољне односе.

Црна Гора је тако након пет година преговарачког процеса отворила 28 од укупно 33 преговарачка поглавља и привремено затворила три.

Председавајућа делегацијом Савета ЕУ, министарка европских послова Малте Елена Дали поздравила је добар напредак Црне Горе у спровођењу кључних реформи и испуњавању услова за чланство у ЕУ, преноси РТЦГ.

Оценила је да је овај значајан успех Црне Горе сигнал читавом региону Западног Балкана да ЕУ остаје посвећена процесу проширења, у складу са заслугама појединачних земаља кандидата.

Министар европских послова Црне Горе Александар Андрија Пејовић je нагласио да затварање поглавља 30 представља значајну прекретницу у преговарачком процесу.

«Након две године успешног рада, у потпуности смо ускладили своју трговинску политику са политиком ЕУ, чиме смо заслужили затварање овог значајног поглавља и улазак у нову фазу преговарачког процеса», рекао је Пејовић.

 

Танјуг

Тагови: ;