У Београду у Дому синдиката приказан филм News Front-а „Косово-отета светиња“

У Београду је одржана премијера филма News Front-а „Косово-отета светиња“ у оквиру конференције посвећене проблематици Косова и Метохије. Премијера је одржана у згради Дома синдиката у центру Београда.

Филм је представила Оксана Сазонова уредница српске редакције News Front-а.

„Ови кадрови снимљени су пре мање од годину дана, у септембру прошле године. Премијера у Русији одржана је 24. марта (годишњица бомбардовања Југославије). Међутим, модерна историја је пролазна. Само у овом периоду догодио се читав низ важних, а ја бих рекла и узнемирујућих догађаја. Не улазећи у детаље концептуално, ово место постаје место сталне напетости и „контролисаног хаоса“- рекла је Сазонова.

Главни уредник српског портала „Факти“ Ђуро Билбија подсетио је на детаљ из филма где старији човек стоји поред разрушене куће и говори о „светској банди“ С њом, према речима новинара мора да се носи и напаћена Србија.

Политиколог Александар Павић осврнуо се и на историју снимања филма, конкретно на хапшење Оксане Сазонове и Сергеја Белоуса.

„Оксану су депортовали јер није имала визу непостојеће државе“- рекао је он.

Редитељ, новинар и међународни посматрач из Србије у Донбасу Миодраг Зарковић говорио је о сличностима ових области.

„Можда, пошто сам био тамо, ја боље схватам ставове Оксане“- рекао је Зарковић.

Активисткиња Кристина Меховић говорила је о масовној информационој кампањи против Срба за западне гледаоце.

Професор из Косовске Митровице Дејан Мировић говорио је о историји српско-руских односа.

„Кад говорим о српско-руским односима а посебно када видим овако добар филм као што је Оксана урадила, увек ми падне на памет да у центру Косовске Митровице стоји споменик руском конзулу Шербину. Њега су 1903. године убили албански бандити уз помоћ Турака због тога што је штитио српски народ. И још једна ствар: његов повод за долазак на Косово и Метохију био је руски ултиматум Турској да ће бити прекинути дипломатски односи уколико се не заштити српски народ на северу Косова и Метохије. И као што нам говоре да Русија брине само о својим интересима и да је велика империја. Тачно, она је велика империја али она има традиционално формиран однос према Србима“- рекао је Мировић.

 

Након говора било је постављено много питања из публике. Гледаоце је интересовао историјат филма, утисци, као и српско-руски односи. Многи од присутних су били, или лично или на други начин повезани са Косовом и Метохијом и због тога су многи овај руски поглед на српску трагедију пропратили са личном захвалношћу.