Учесници тзв «Антитерористичке операције» у Донбасу, незадовољни политиком кијевских власти провалили су у пријемну собу Администрације председника Украјине Петра Порошенка и блокирали рад установе. Акцију протеста предводио је Бронислав Сухи лидер «Револуционарних десних снага».

Протестима су се придружиле и мајке погинулих војника у Донбасу. Учесници протеста тражили су од Порошенка да заустави рат у Донбасу и ослободи њиховог члана Јурија Заболотног кога је ухапсила СБУ под сумњом да је припремао свргавање власти. Демонстранти су носили пароле. «Импичмент за Порошенка», «Порошенко није наш председник», «Нећемо злочиначку власт». Припадници полиције и Националне гарде ослободили су заузету пријемну собу а неколико демонстраната је ухапшено.

Протесте је подржала и породица Заболотног.

«Тражимо од председника Порошенка да заустави репресије и прогон патриота Украјине који су ратовали за територијалну целовитост и неприкосновеност земље и бранили достојанство наше државе. Тражимо да се заустави пракса терора по којој је кривично дело говорити истину. Захтевамо да се народу отворено каже о губицима на страни украјинске војске и добровољачких батаљона и да се казне кривци за те губитке и лажи којима власт ћути о свесном жртвовању наших војника»- рекла је супруга Забологног Софија.

Мајка Заболотног Наталија рекла је да се њен син налази иза решетака јер је ратовао за своју земљу а не за Порошенка и његов новац.

Говорећи у пријемној соби администрације «ветеран АТО» Бронислав Сухи изјавио је да се учесници «АТО» подвргавају масовној репресији.

«Власти покушавају да потисну незадовољство међу војницима. Заболотниј је један од њих. СБУ га је ухапсио и затворио без суђења. Таква власт нам не треба»- рекао је он.

Тагови: ;