Амбасада Русије у Подгорици саопштила је да медијски наводи о неадекватном  третману посланика ДПС-а Миодрага Вуковића на московском аеродрому не одговарају стварности.

У саопштењу руске Амбасаде достављеном порталу ИН4С истиче се да су се граничне службе односиле према Вуковићу у складу са прописима.

„Према информацији Граничне службе Русије, 28. маја у 21:06 часова у ваздушном контролном пункту прелаза преко државне границе, на аеродрому Домодедово (Москва), приликом извршења граничне контроле држављанина Црне Горе Миодрага Вуковића, који је стигао летом са аеродрома Тиват, било је утврђено да му није дозвољен улазак у Русију. У складу са важећим одредбама Конвенције о међународној цивилној авијацији, оператер ваздухоплова којим је стигао Вуковић био је обавијештен о неопходности да се Вуковић врати у мјесто одакле је дошао или да се упути у било које друго мјесто, гдје му је дозвољен улазак“, наводи се у саопштењу.

Ни на исток, ни на запад. Потврђено да је посланик ДПС-а Вуковић»personae non gratae» Русији

Како се истиче, у циљу што комфорнијег смјештаја, Вуковић је био је испраћен у транзитну салу, како би сачекао лет за повратак у Црну Гору.

„Током боравка у контролном пункту, Вуковић није био ограничен у куповини воде и хране, приступу тоалету или коришћењу љекова, које је имао са собом. Службеници аеродрома Домодедово и представник авио-компаније два пута су му доносили храну и воду. Поред тога, Вуковић је имао на располагању и припадника медицинског одјељења аеродрома Домодедово, али је он одустао од његових услуга“, стоји у саопштењу.

Додаје се да је, такође, одржан састанак Вуковића са представником Министарства иностраних послова Русије.

„Вуковић је несметано користио и мобилни телефон током цијелог периода боравка у контролном пункту“, истиче се у саопштењу.

Како се наводи, у 00:33 часова 29. маја на аеродром Домодедово стигао је представник Амбасаде Црне Горе у Русији, који је био потом дошао у транзитну салу, гдје се налазио заједно са Вуковићем од 00:44 часова па све до његовог повратног лета у 04:32 часова за Тиват.

Додаје се да се све споменуте чињенице могу потврдити и снимцима са камера видео надзора.

„У вези наведеног истичемо да информација, која се је објављена у бројним црногорских медија овим поводом, не одговара стварности“, закључује се у саопштењу.

Тагови: ;