Америчко издање «Радио Слободна Европа» је, упркос санкцијама након припајања Крима Русији, радило у складу са руским прописима. Изнајмљују канцеларије и плаћају рачуне за комуналије преко руске банке. Постоје документи који то доказују.

Корпорација RadioFreeEurope/RadioLiberty, са седиштем у Вашингтону, је у јуну 2014 године изнајмила просторије за редакцију у пословном центру «Октобарски» у центру Симферопоља. Трошкови закупнине су 410 долара месечно. Анти-руска станица «Радио Слобода» на Криму ради више од годину дана.

Стручњак верује да је овај медиј прекршио руске законе.

«Било који страни медиј или његов заступник мора бити прописно акредитован. Ако немају званичну акредитацију руског Министарства спољних послова, њихове активности јасно крше руске законе. Због тога би требало адекватно реаговати», каже председник Јавног савета у оквиру Министарства одбране Русије и главни и одговорни уредник «Народне одбране» Игор Коротченко.

Према његовим речима, полуправни рад америчког издања на Криму прети безбедности Русије.

«У овом случају говоримо о стварању полуподземне мреже која прикупља информације и преноси их страној организацији, која је формално регистрована као медиј. У питању је угрожавање националне безбедносни РФ», каже Коротченко.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;