Ћамил Дураковић, бивши начелник општине Сребреница добио је позив судије Основног суда у Вишеграду Дане Плећић на рочиште по тужби редитеља Емира Кустурице на дан 11. јула када се у Поточарима одржава комеморација.

Дураковића је шокирало то што је изабран баш тај датум:

«Људи и у Јапану знају шта се догађа 11. јула у 13 сати у Поточарима у Сребреници, а наводно Основни суд у Вишеграду то не зна. Ово је намерна провокација уперена према некоме ко је преживео геноцид, ко председава организационом одбору, што је познато у јавности. И програм је објављен 7. јуна, и зна се да у 13 сати почињу подне-намаз и џеназа. У најмању руку је ово лицемерно и увредљиво према мени лично као особи. Ово је преседан.

«Новости» су данас покушале да ступе у контакт са судијом Даном Плећић, али нам је речено да током целог дана има заказана рочишта. А у позиву суда наведено је да ће тужба бити повучена уколико се на припремном рочишту или рочишту за главну расправу не појави тужитељ, а уколико се не појаве тужени, рочиште ће бити одржано без њиховог присуства.

Иначе, Кустурица је тужио Дураковића и «Аваз — Рото прес» Сарајево због текстова објављених у «Дневном авазу». Кустурица тражи одштету од 12.000 КМ.

Претпоставка је да се тужба односи на текст под насловом «Кустурица режира отимање земље од сребреничких Бошњака», у којем некадашњи начелник Сребренице наводи да је српски режисер иницирао изградњу Националног парка «Дрина» баш на местима «где се простире бошњачка земља», те да је «намерно» заобишао површине у власништву Срба.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;