Турски Председник Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да се не сме дозволити да кругови, који желе кризу на Блиском истоку, да поделе пресликају и на Балкан. Он сматра да се морају поштовати суверенитет и територијална целовитост сваке балканске земље.

Он је, у интервјуу за албанску телевизију Top Channel, изразио наду да ће предстојећи парламентарни избори у Албанији донети почетак нове ере развоја и просперитета те земље.

Указујући на мултикултуралност и мултиреликонфесионалност Албаније, Ердоган је рекао да то богатство треба чувати и да се не сме дозволити простор онима који желе да сеју поделе и свађе у тој земљи.

„Желимо у будућности да видимо доста бољу и приснију сарадњу између новоизабраног Председника и Премијера Албаније, јер несугласице између њих двојице не могу донети ништа добро земљи. Уверен сам да ће и након предстојећих избора јединство у Албанији бити додатно ојачано”, рекао је Ердоган, а преноси агенција Анадолија.

Између осталог, он је прокоментарисао и идеје о уједињавању Албаније, Македоније и «Косова» у неку врсту „велике Албаније ”, и рекао да су то лоше и неприхватљиве идеје и да Турска гласно заговара поштовање суверенитета и целовитости земаља на Балкану.

„То су лоше ствари. Ето, видите шта се дешава на Блиском истоку, у Ираку, у Сирији.. Не желимо да се таква криза догађа и на Балкану. Постоје они који за Балкан покушавају да скроје такве планове, али им то не смемо допустити. Ми заговарамо поштовање суверенитета и целовитости држава и то се мора схватити. Зато се такве игре више не смеју играти овде у Македонији, Босни и Херцеговини, Албанији, Србији. Све те земље треба да наставе свој пут којим иду”, закључио је Ердоган, а преноси Анадолу.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;