Мандатар за састав француске владе Едуар Филип данас би требало да саопшти имена нових министара, саопштили су извори блиски Јелисејској палати.

Филип, који је био премијер после победе Емануела Макрона на председничким изборима 7. маја, у понедељак је поново добио мандат да формира владу после парламентарниих избора одржаних у два круга, 11. и 18. јуна.

Према процедури након избора, Филип је «предао оставку своје владе» председнику Емануелу Макрону «који је оставку прихватио», а одмах затим поново именовао Филипа за премијера.

Позивајући се на изборе блиске Јелисејској палати, париски лист Монд је навео да ће Филип најаксније данас до 18.00 саопштити нови састав владе.

Монд је додао да ће до тада државна установа за транспаретност проверити фискално стање будућих министара и да ли постоји евентуални сукоб интереса.

У новој влади неће бити доскорашњи министар за територијалну кохезију Ришар Феран, јер је предмет прелиминарне истраге о афери пословања с некретнинама, према којој је његова партнерка користила јефитније цене закупа док је Феран био на челу једног осигуравајућег друштва.

Феран, близак Макрону, прихватио је да буде председник посланичке групе владајуће центристичке Републике у покрету која је освојила велику већину у парламенту.

Оставку је поднела и министарка одбране Силви Гулар због истраге о наводној злоупотреби средстава Европског парламента.

Силви Гулар, једна од најистакнутијих жена у кабинету председника Емануела Макрона, рекла је да подноси оставку, јер не жели да истрага нашкоди Макроновим напорима да очисти политику од корупције.

Са великом већином у парламенту Макрон (39) ће сада имати одрешене руке да спроведе обећани програм, социјално-либералне реформе као што је морализација политичара од којих захтева беспрекорност, реформа радног законодавства и смањење јавног дефицита.

Тагови: ; ;