Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да одлазак сиријског лидера Башара eл Асада с власти не види као кључни услов за решавање сукоба у Сирији, пренела је агенција Ројтерс.

„Имам нови поглед на ово питање и не кажем да је одлазак Асада услов, јер не видим ко би могао да постане његов законити наследник“, изјавио је за неколико европских листова Макрон у интервјуу који ће у целини бити објављен у четвртак.

„Мој став је јасан: прво апсолутна борба против терористичких организација. То су наши непријатељи“, рекао је француски председник.

Он је позвао земље које учествују у борби против тероризма да сарађују. „Нама не потребна сарадња свих како бисмо их искоренили, а посебно Русије“, додао је макрон.

Он је као други услов навео стабилност у Сирији. „Не желим да она буде неделотворна држава. Демократија се не прави из иностранства, без узимања у обзир мишљења народа. Француска није учествовала у рату у Ираку и била је у праву. И направила је грешку када се увукла у рат у Либији“, рекао је Макрон.

Макрон је додао да ће, у случају да Дамаск поново употреби хемијско оружје, Француска бити спремна да изведе напад на владине снаге у Сирији.

Тагови: ; ;