У трку за концесионо управљање београдским Аеродромом «Никола Тесла» ушла су четири конзорцијума и једна компанија, који ће морати да доставе обавезујуће понуде, објавила је данас Политика.

Необавезујуће понуде доставили су швајцарско-француски конзорцијум («Мердијам истерн Јуроп инвестментс», Аеродром из Цириха и «Ефаж»), индијско-грчки конзорцијум («ГМР инфрастрактр лимитид» и «Терна»), француска компанија «Винси ерпортс», јужнокорејско-турско-кипарски конзорцијум («Инцион интернешенел ерпорт корпорејшн», «Јитиримлари ве ислетме» и «ВТБ капитал инфрастрактр») и кинески конзорцијум («Хејна ер тревл сервис», «ХНА» и «Чајна нешенел аеро технолоџи»).

«Ако се погледа њихов портфолио стиче се утисак да ће се за београдски аеродром борити заиста озбиљне компаније које имају искуство у авио-бизнису», наводи Политика.

На претквалификациони конкурс за Аеродром «Никола Тесла» јавило се 27 заинтересованих компанија, а од данас почиње права трка за избор концесионара јер ће стизати обавезујуће понуде.

Објављивањем имена оних који су прошли квалификације почиње друга фаза поступка која ће трајати два и по месеца, односно 75 календарских дана.

То значи да би почетком септембра требало да буде познато коме ће држава поверити аеродром на управљање у наредних 25 година.

Политика / Бета

Тагови: ;