Након што је троје француских министара навело да ће поднети оставке због скандала и истрага које их прате, и министарка за европске послове Маријел де Сарнез најавила је да ће учинити исто, пише француска штампа.

Портпарол француске владе Кристоф Кастанер изјавио је за Ројтерс да ће оставке које су поднели министри, чланови странке Модем, «поједноставити ствари».

У изјави радију Европа 1, Кастанер је рекао да је након обезбеђивања већине у недељу сада време да се ради.

Француски министар правде Франсоа Бајру изјавио је претходно АФП-у да ће напустити француску владу. «Донео сам одлуку да не будем део нове владе», рекао је Бајру.

Бајру је члан партије МоДем, која се налази у центру скандала око лажних послова.

Јуче је министарка одбране Силвија Гулар, из исте станке, некадашња посланица у Европском парламенту, објавила да се повлачи са функције.

Она је изјавила да не може да остане у влади док постоји могућност да буде испитана у вези са наводном злоупотребом новца из фондова Европског парламента за плаћање особља у Француској.

Гуларова је обављала дужност министра одбране само месец дана, али се, како је изјавила, одлучила на овај потез због Макронове намере да «очисти» француску политичку сцену.

Осим Силвије Гулар, и министар територијалне кохезије Ришар Фернан, који је такође под истрагом, али због наводног сукоба интереса у вези са његовим пословањима у прошлости, објавио је да напушта владу.

Фернан је негирао да је учинио било шта незаконито, а приликом гостовања на РТЛ телевизији навео да је да оставку подноси како би предводио посланике у скупштини из редова Макронове партије.

Навео је да је тај нови посао — «стратешки посао» и «знак поверења» које му је Макрон указао.

До оставки на министарске позиције долази у тренутку када француски председник спроводи мање измене у влади након резултата парламентарних избора завршених у недељу, када су његова странка «Република у покрету» и савезник МоДем обезбедили апсолутну већину у доњем дому француског парламента, навела је француска новинска агенција.

Тагови: ;