Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес одредио је представника Москве у Бечу Владимира Воронкова да води новоформирану канцеларију УН за борбу против тероризма, чије ће седиште бити у Њујорку, саопштили су званичници и дипломате.

Руски амбасадор при међународним организацијама у Бечу, Владимир Воронков, рекао је Ројтерсу да се састао са Гутересом у уторак поводом тога, а како су дипломате навеле, његово именовање очекује се до краја ове недеље.

«Борба против тероризма је једна од ствари о којима већина земаља може да сарађује са Русијом. Имали смо различите ставове поводом тога што се рачуна као тероризам и онога што се рачуна као одговарајући одговор на тероризам од стране Русије, а у крајњем случају то је тема о којој можемо лакше да разговарамо него о политици или мировним мисијама», рекао је један од западних дипломата.

Чланице Генералне скупштине УН одобриле су формирање канцеларије УН за борбу против тероризма прошле недеље, а она би требала да помаже државама да спроводе глобалну стратегију за борбу против тероризма, усвојену 2006. године.

Стратегија, која се ревидира сваке друге године, има за циљ да се бави условима који погодују ширењу тероризма, мерама за спречавање и борбу против тероризма, изградњу државних капацитета за то и обезбеђивање поштовања људских права и владавину права.

«Поштено је рећи да Русија заступа канцеларију УН за борбу против дроге и криминала са седиштем у Бечу. У суштини понудили су изузетно слабе кандидате за важне послове», рекао је неименовани дипломата.

Тагови: ;