Регионални центар и неколико владиних агенција на северу Авганистана су по први пут прешли у руке терориста «исламске државе». О успеху терориста су известили посланици регионалног савета покрајине Џовузџан. Према извештајима из региона, тренутно се воде борбе између владиних трупа и терориста, због чега је на хиљаде породица било присиљено да напусти своје домове.

Шеф покрајинске полиције Џовузџан Рахматулах Туркустани је, у интервјуу за Радио Азатлик, потврдио извештаје о насилним сукобима између авганистанске војске и терориста и додао да ИД још увек није успела да захвати цео простор Дерзапа.

«Реон пружа отпор», рекао је шеф регионалне полиције.

«Терористи ИД још увек нису у стању да заузму област Дерзап. Авганистанске снаге се опиру исламским терористима. Војни објекти су под контролом авганистанских снага. Ми у Дерзапу организујемо додатна појачања. Између терориста и авганистанских снага се воде жестоке борбе», рекао је Рахматулах Туркустани.

Према речима портпарола покрајинског савета у северном Авганистану Халими Садабе, локална војска покушава да се одупре ИД, али због недостатка подршке централних снага Владе нису им дорасли.

«Ако централна Влада не помогне, под ударом ће се наћи и главни град покрајине Шибирган», рекао је Халима Садаб.

Како каже прессекретар администрације провинције Џовузџан Мухамед Гапури, у провинцији Џовузџан су у редовима терориста ИД у непријатељствима учествовали и екстремиста из Узбекистана.

«У провинцији Џовузџан, у Дерзаби и Гошдепи су се терористи «исламског покрета Узбекистана» населили са својим породицама. Они тренирају локалне борце и спроводе нападе на владине снаге», каже Гапури.

Према неким проценама, 70% становништва покрајине су етничке Туркмени. У подручјима Дерзап и Гошдепе углавном живе етнички Узбеци.

Ката

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;