Турски и руски војници могли би бити послати у Сиријску провинцију Идлиб, рекао је данас портпарол турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Ибрахим Калин, а преноси агенција Milliyet.

«Руски и турски војници могли би бити послати у овај регион»- рекао је Калин додајући да би њихов задатак био да осигурају безбедност на основу споразума о зонама деескалације.

Према речима Калина потребно је постићи споразум о броју војника који би био послат у провинцију са око 1. милион становника.

«То би требало да буде предмет преговора у Астани. Русија планира да упути своје војнике из редова киргистанских и казахстанских војника»- рекао је он.

«Сам механизам покренуле су Турска, Русија и Иран. Сва питања су разматрана за време састанка са специјалним представником руског председника за Сирију Александром Лаврентјевим и остало је само да се размотре техничка питања»- рекао је Калин додајући да би у подручју Идлиба требали бити стационирани руски и турски војници, у близини Дамаска руски и ирански, а у подручју града Дера амерички и јордански.

Провинција Идлиб налази се под контролом сиријске опозиције.

 

Тагови: ;