САД и џихадисти се међусобно оптужују за уништавање ал Нури џамије

Такозвана Исламска држава оптужила је САД да су у ваздушним нападима уништили велику ал Нури џамију у Мосулу и минарет који се на њу наслања. То је објавила новинска агенција ИД – Амак, преноси Ројтерс.

САД и џихадисти се међусобно оптужују за уништавање ал Нури џамије

Међутим ирачка војска која се у Ираку бори против џихадиста заједно са међународном коалицијом на челу са САД,  за рушење ал Нури џамије оптужује милитанте Исламске државе

Након вести о рушењу џамије ирачка војска је издала саопштење у коме износе оптужбе против ИД

„Банде ИД починиле су још један историјски злочин – разнели су ал Нури џамију и њен минарет ел Хадба“, наводи се у саопштењу ирачке војске.

У тој средњевековној џамији лидер ИД Абу Бакр ал Багдади прогласио је „калифат“ који је пре три године обухватио делове Сирије и Ирака.

Како се наводи, до експлозије је дошло када су ирачке елитне јединице за борбу против тероризма, стигле на 50 метара од џамије.

САД и џихадисти се међусобно оптужују за уништавање ал Нури џамије

Коалиција предвођена САД пружа ирачким снагама ваздушну и копнену подршку у офанзиви на Мосул, која је почела октобра 2016. године.

Прошле недеље, објављено је да је Русија у ваздушним нападима у Сирији Багдади убијен, међутим, руски званичници нису потврдили ту вест.

Вечерње Новости

Коментари: