Немачка обавештајна служба (БНД) дуго је шпијунирала више званичника и компанија у САД, укључујући и Белу кућу, објавио је данас магазин „Шпигл”.

„Шпигл” наводи да је имао увид у документа која показују да је БНД имала листу од око 4.000 „изабраних кључних речи” за надгледање у периоду од 1998. до 2006. године.

То укључује бројеве телефона или факсова, и-мејл адресе Беле куће, као и министара финансија и спољних послова.

Међу другим „метама” су се нашле војне инситуције, укључујући америчке ваздухопловне и морнаричке снаге, НАСА, као и Хјуман рајтс воч.

Агенција АФП преноси да БНД није желела да да коментар „Шпиглу” поводом ових навода.

„Шпигл” је и крајем фебруара објавио да је БНД дуго шпијунирала новинаре Би-Би-Сија, Њујорк тајмса, Ројтерса и других страних медија.

Позивајући се на документа у које је имао увид, недељник је тада писао да је БНД имала најмање 50 бројева телефона, факса и имејл адреса новинара или редакција у целом свету на својој листи такозваних „селектора” од 1999. године.

Како се наводи, мета шпијунирања било је неколико бројева редакција Би-Би-Си у Лондону и Авганистану, Њујорк тајмса у Авганистану, као и агенције Ројтерс у Авганистану, Пакистану и Нигерији.

ББЦ је реаговао саопштењем да је разочаран оваквим тврдњама и позвао све владе да поштују слободу штампе.

Организација Репортери без гранца окарактерисала је наводе о шпијунирању као „монструозан напад на слободу штампе”.

БНД ни тада није желела да коментарише наводе „Шпигла”.

Немачка је врло оштро раеаговала када је 2013. процурела информација Едварда Сноудена да су амерички агенти прислушкивали широм света, укључујући мобилни телефон Ангеле Меркел.

Францука агенција АФО наводи да се касније испоставило да је управо БНД помагао америчкој НСА да шпијунира европске савезнике.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ;