«Дужина» обележила сусрет два лидера у Вашингтону. И Украјинци се смеју јер је тема било за вишесатни разговор

Посета украјинског председника Петра Порошенка Белој кући 20. јуна биће запамћена по томе што је то до сада био најкраћи сусрет Доналда Трампа са председником неке државе. Сусрет је укупно трајао десетак минута, тек толико да га овековече фотографи и да се размени пар реченица. Новинари су израчунали да је, кад се одузме време за руковање и сликање, Трамп са Порошенком разговарао — само шест минута!

Упркос великим очекивањима у Кијеву и громогласним најавама Петра Порошенка, није то био «класични» сусрет двају председника. Трамп је у Белој кући разговарао са саветником за националну безбедност Хербертом Макмастером и кад је дошао Порошенко са америчким потпредседником Мајклом Пенсом, они су се накратко придружили.Размењене су само куртоазне реченице.

Због краткоће разговора у Вашингтону Порошенка је већ исмејао један број украјинских политичара јер је уочи одласка у САД сатима причао шта ће све рећи Трампу. На крају је испало да је имао част да се са њим само слика!

Једина разлика између њега и председника малих држава је што се они често сликају са америчким председником на ходнику или на неком пријему. Уочи одласка у Вашингтон Порошенко је славодобитнички говорио да је веома важно што ће се он срести са Трампом пре Путина. Сусрет Путина и Трампа планиран је 7. или 8. јула у Хамбургу на самиту Г-20.

У жељи да се представи миротворцем Петар Порошенко је пред одлазак у Вашингтон најавио свој план «мирне реинтеграције окупираних територија». На његову жалост Трамп није имао жеље да га о томе слуша.

Много тога шкрипи у односу између две земље. У Кијеву су критиковали Американце да им шаљу старе беспилотне летелице које са лакоћом обарају њихови противници. Тражили су Украјинци да им Пентагон поклони противтенковске ракете ФГМ-148 «јевелин» чији је домет два и по километра, али Обамина администрација се није сагласила. Американци су се правдали да не могу Кијеву дати модерније оружје јер ће оно брзо завршити у руским рукама.

МАЊА ВОЈНА ПОМОЋ

Вашингтон је већ информисао Кијев да Америка неће више давати бесповратну војну помоћ Украјини него кредите којима ће моћи да купује војну технику и наоружање. Нова америчка администрација ускратиће бесповратну помоћ не само Украјини већ и Либану, Колумбији, Тунису, Вијетнаму и Филипинима. Још у марту у Вашингтону се говорило да ће скресати војну помоћ Украјини за 2018. са панираних 570 милиона на 177 милиона долара.

Вечерње новости

Тагови: ; ;