Амерички званичници не престају да понављају мантру о томе да је Руско-српски хуманитарни центар у Нишу заправо шпијунски. Те спекулације поново је одбацила и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова и истакла је да такве изјаве имају за циљ дискредитовање рада Центра.

Директор Руско-српског центра у Нишу Бојан Гламочлија за Спутњик каже да је Центар више пута упућивао позиве западним новинарима, представницима западних амбасада у Србији и међународних организација да посете тај објекат.

„Западни медији нам у посету долазе готово једном недељно, посетили су нас недавно ’Јуроњуз‘ и ’Ал Џазира‘, тако да су врата нашег Центра отворена свим представницима медија и међународних организација“, напомиње Гламочлија.

Он истиче да Центар сарађује са сличним институцијама у западним земљама.

„Пре месец дана били смо на Малти и учествовали у раду европске организације у коју су укључене све спасилачке јединице из двадесетак земаља. Са колегама имамо заиста одличну сарадњу, а примера ради, спасиоци из Мађарске затражили су обуку у Нишу, јер ми за то испуњавамо услове, тако да смо припремили програме за њих и очекујемо их следеће недеље“, објашњава Гламочлија.

Како каже, запослени у Центру не обраћају пажњу на спекулације да су шпијунски центар.

„Трудимо се да такве ствари не демантујемо јер свако ко дође да нас посети може да се увери да то није тачно. Ми смо посвећени ономе због чега смо и основани, трудимо се да свој посао радимо максимално професионално и мислим да смо на добром путу“, закључује Гламочлија за Спутњик.

Тања Трикић, Сандра Черин за СПУТНИК

Тагови: ; ;