Представник председника Турске Ибрахим Калин изјавио је да је руска страна предложила да се у зоне деескалације у Сирији пошаљу војници из Киргистана и Казахстана, преноси телевизија „Хабертурк“.

Према речима Калина, турски чиновници су прошле недеље у Турској водили преговоре са Александром Лаврентијевим, специјалним представником председника Русије за Сирију о зонама деескалације у тој држави.

„Од Руса је чак стигао предлог да се пошаљу казахстански и киргистански војници. Они би можда могли да заузму место у оквиру ових напора, али то захтева додатни рад. Питање је да ли је потребно 300 или 500 војника? Сада у Идлибу живи више од милион становника. Војни званичници разматрају колико војника је потребно за толики број становника. Ми очекујемо да ће на јулском састанку у Астани та питања бити конкретно разматрана“, цитира Калинову изјаву телевизија „Хабертурк“.

Он је навео да радна група још израђује карту зона деескалације са линијама разграничења.

„Могуће је да ће у провинцији Идлибу бити и наши војници и Руси, у предграђу Дамаска Руси и Иранци, а на југу у Дари Јорданци и Американци“, навео је Калин.

СПУТНИК

Тагови: ; ; ;