Војска Србије чува сећање на малу Милицу Ракић- симбол страдања  недужних малишана током НАТО бомбардовања. Министар одбране Зоран Ђорђевић, на иницијативу Општине Земун, донео је одлуку да Министарство одбране уреди парк у овој општини, који чува сећање на малу Милицу Ракић.

Министар је одлучио да се спомен-парк уреди као поклон Општини Земун и да буде још један допринос Министарства и Војске обележавању и трајању сећања на људе и догађаје које Србија не сме да заборави, јер су уткани у историју њене борбе за слободу и живот у миру и стварању.

У парку ће бити поправљене или обновљене клацкалице, љуљашке, клупе и остала опрема намењена деци.

Архитекта ће осмислити шта је потребно да се уради како би парк поново добио модеран изглед, који деца из околине могу свакодневно да користе.

За реализацију пројекта задужена је Управа за инфраструктуру на челу са потпуковником Слободаном Старчевићем. За извођење радова задужени су Војнограђевинска установа Београд у сарадњи са Војнограђевинским центром Београд.

тренутно стање у парку Милице Ракић

Подсетимо, мала Милица Ракић (3) погинула је 17. априла 1999. године у Батајници током НАТО бомбардовања када је гелер од распрскавајуће бомбе улетео у купатило и погодио девојчицу у главу док је седела на ноши.

Она је после погибије постала симбол српског страдања 1999. године. Њене слике и прича о њеној судбини брзо су обишли свет, а чак је и светска јавност била згрожена чињеницом да је убијено невино трогодишње дете.

МО Србије

Тагови: ; ; ;