Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је данас, коментаришући изјаве америчких дипломата о руско-српским хуманитарном центру у Нишу, рекла да су то апсурдне оптужбе.

«Као да се ради о малтене некаквом шпијунском гнезду Русије на Балкану које би било у стању да угрози амерички контингент на Космету», рекла је Захарова, додајући да је ђеља Москве да се америчке дипломате позабаве тиме како те државе оцењују рад руско-срског хуманитарног центра пре него што изнесу сличне апсурдне тврдње.

Од почетка је центар осмишљен и реализован као заједничка руско-српског хуманитарна мисија, оријентисана на Балкан, али и у сарадњи са свим заинтересовниам земљама. Центар је регистрован као међународна организација и учествовао је у превазилажењу последица изазваних природним катастрофама у Србији, Грчкој, Словенији и БиХ. Посећивали су га представници међународних организација, укључујући УН и ОЕБС.

«Америчком амбасадору у Београду су такође више пута упућивани позиви да посети центар у Нишу, али ни он ни сарадници амбасаде ни једном нису желели да искористе ту могућност. То је фина тактика испобана већ на више места — својим очима не видети, јер ако видиш својим очима више не можеш да фантазираш», оштра је била Захарова, а преноси ТАСС.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;