Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел искористили су данас самит у Бриселу да упуте недвосмислену поруку да њихове земље намеравају да предводе оживљавање ЕУ после Брегзита

Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел искористили су данас самит у Бриселу, коме је француски председник први пут присуствовао, да упуте недвосмислену поруку — њихове земље намеравају да предводе оживљавање ЕУ после Брегзита.

Меркел и Макрон су одржали, како је навела агенција АФП, неуобичајену заједничку конференцију за новинаре, после самита лидера ЕУ, док су позадину красиле заставе њихове две земље, као и плава застава са жутим звездицама Европске уније.

«Када Француска и Немачка говоре једним гласом, Европа може да иде напред», истакао је, стојећи поред немачке канцеларке, Макрон у соби препуној новинара.

Макрон (39) је рекао и да «не може бити значајног решења, ако то није значајно решење за Француску и Немачку.

Упркос прагматичнијем тону, порука 62-годишње Меркел је била иста, примећује француска агенција,

«Ова конференција за новинаре показује да смо одлучни да заједнички нађемо решења за проблеме», казала је Меркел.

Макрон је навео да одлука двоје лидера да се појаве заједно представља више од политичког става.

«То је више од симбола, у питању је истинска радна етика», казао је Макрон.

Меркел и Макрон су истакли јединство поводом више питања, укључујући и планове о јачању европских одбрамбених капацитета, питању климатских промена, борби против тероризма и трговине.

Ипак, лидери Француске и Немачке, називани «Меркрон, Макерел» и «Емангела» у стилу надимака селебрити парова, били су обазриви по питању реформе еврозоне, где нису залазили у детаље, додаје француска агенција.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;