Бивши председник Републике Српске Радован Караџић рекао је данас у Хагу да Исламска држава (ИСИС) користи «неке одлуке» Хашког трибунала да би претила Србима и Хрватима у БиХ.

«Ситуација у региоу је гора него пре рата … Неке одлуке овог суда служе Исламској држави као разлог за претње хришћанској већини у БиХ», казао је Караџић.

На статусној конференцији, Караџић је сугерисао да је то последица дужине жалбеног поступка који се против њега води пред судским Механизмом (MICT), правним службеником Трибунала.

Трибунал је, 24. марта 2016. Караџића (72) првостепено осудио на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници; прогон муслиманског и хрватског становништва широм БиХ; терорисање цивила у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимањем припадника УНПРОФОР-а за таоце, 1991-95.

На ту пресуду жалбе су уложили и Караџић и тужиоци, а поступак по тим жалбама је у току пред судским Механизмом.

На данашњој статусној конференцији, Караџић је рекао да је «прилично забринут» због «дужине трајања поступка и времена када се очекује одлука».

Забринут је, како је казао, «и ради личне, породичне ситуације … и ради ситуације у региоу» где су, како сматра, «односи погоршани».

«Чак се и Исламска држава усудила да прети Србима и Хрватима и може доћи до тргедије», рекао је Караџић.

Председавајући судија Теодор Мерон, прекинуо је оптуженог речима да жалбени поступак касни због захтева самог Карџића, као и Тужилаштва, да добију више времена за припрему жалби.

«Кашњење од 9 месеци представља додатно врема које смо дали вама и тужиоцима … да бисмо вам омогућили да учините жалбу најбољом могућом», рекао је судија Мерон, који је председник Механизма.

Караџић је узвратио да није незадовољан, већ да «излаже жаљење и последице».

До краја жалбеног поступка за који не постоји рок, остаје да судије проуче писане жалбе и зкажу усмену распрву о љима. Потом ће се судије повући ради одлучивања о правоснажној пресуди Караџићу.

Караџић је жалбом тражио да буде ослобођен, а тужиоци да му буде изречена максимална, доживотна затворска казна.

Првобитно је било предвиђено да коначна пресуда Караџићу буде изречена 2018., али су затим уследила кашњења у поступку.

Караџић је у судском притвору у Схевенингену од 30. јула 2008. Претходно су га, 21. јула, ухапсиле власти Србије у Београду.

БЕТА

Тагови: ; ; ;