Арапске земље које су недавно прекинуле односе са Катаром, траже од те земље да, у року од 10 дана, угаси катарску телевизију «Ал-Џазира» и њене подружнице, прекине дипломатске везе с Ираном и војну сарадњу са Турском, као и везе са «терористичким организацијама». Листу захтева данас је Катару, као посредник, предао Кувајт.

АП подсећа да су Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Египат раније овог месеца прекинули све везе са Катаром, оптуживши ту земљу да подржава и финансира и тероризам.

Те арапске земље захтевају од Катара да протера припаднике иранске Револуционарне гарде, затвори катарска дипломатска представништва у Ирану и са техераном прекине дипломатске везе и било какву заједничку војну сарадњу, док би трговина са Ираном била дозвољена под стриктним правилима међународних и америчких санкција, наводи АП који имао увид у тај документ.

Арапске земље такође захтевају гашење катарске телевизијске станице Ал-Џазира и њених подружница Араби21, Рашд, «Ал Араби Ал Џадид» и «Мидл ист ај».

Међу захтевима се нашло и моментално окончање војне сарадње са Турском на тлу Катара, као и уклањање турске војне технике, што у суштини значи да ће доћи до гашења турске базе у Катару.

Поред веома јасних захтева, арапске земље су упутиле и мање прецизне захтеве, који се могу протумачити и као субјективни, јер захтевају да се предају «терористичке личности» и тражени индивидуалци.

Други такав пример је финансијска накнада за губитак живота, као директан резултат катарске политике, а сума би била одређена у договору са Катаром.

АП указује да није јасно шта ће се догодити уколико Катар не прихвати све те захтеве.

РТС

Тагови: ; ;