Влада француског председника Емануела Макрона заузима тврд став према мигрантима у Калеу, а министар унутрашњих послова Жерар Коломб изјавио је данас да да не жели да та северна лука постане «апсцес»

Влада француског председника Емануела Макрона заузима тврд став према мигрантима у Калеу, а министар унутрашњих послова Жерар Коломб изјавио је данас да да не жели да та северна лука постане «апсцес».

Коломб, који је први пут посетио ту област и град, који је годинама привлачио мигранте и избеглице који су се надали да ће тим путем стићи до Британије, одбацио је идеју о изградњи прихватног центра за тражиоце азила у Калеу и казао да би то само охрабрило више људи да долазе у тај регион, преноси АФП.

«Видели смо то и раније. То почиње са стотинама људи, а завршава са неколико хиљада људи о којима не можемо да бринемо. Зато не желимо центар овде», рекао је Коломб након састанка са безбедносним снагама, званичницима и хуманитарним радницима у Калеу.

Према његовим речима, уместо тога Француска ће појачати безбедност доласком додатних јединица мобилних безбедносних снага које би требало да спрече фрмирање нових кампова.

Октобра 2016. године, власти су затвориле велики прихватни центар у Калеу, зван «Џунгла» у коме је живело 10.000 миграната, међутим стотине мограната — углавном из Авганистана, Судана и Еритреје још увек се налазе у луци и повремено се сукобљавају са полицијом.

ТАНЈУГ/НОВОСТИ

Тагови: ; ;