Полицијска управа у Нишу потврдила је вечерас да је група грађана негодовала због пројекције документарног филма «Албанке су наше сестре» која је требало вечерас да буде одржана у Медија центру у Нишу, али да није било инцидената.

Филм је требало да буде приказан у 19.00, али је одложен због бројних вербалних претњи које је око 50 окупљених испред зграде Медија центра упутило организаторима.

Они су такође певали песме о Косову и Метохији, преносе медији.

Агенцији Бета је у нишкој полицији речено да су «окупљени грађани певали српске песме и носили српска обележја», али да «није било бацања каменица».

У полицији су такође рекли и да су се грађани разишли након што је пројекција филма отказана.

Директор Медија и реформ центра Младен Велојић рекао је агенцији Бета да је група од око 50 људи стајала отприлике један сат испред зграде у којој се медија центар налази.

«На скупу је требало да се емитује филм и да се разговара о антиратним темама. Пошто услова за то није било пројекција филма је одложена», изјавио је Велојић.

Он је казао да су окупљени грађани скандирали «Косово је срце Србије» и друге сличне пароле.

«Четворица, петорица њих су ушли унутра и уследила су вређања и претње», рекао је Велојић.

Филм «Албанке су наше сестре» говори о односима Срба и Албанаца и недавно је био приказан на фестивалу у Београду «Мирдита, добар дан».

«Мирдита», поново понижена! Ово је Србија, овде перформансе нећете правити!

Након пројекције била је најављена и «дискусија о односима «Косова» и Србије из угла историје, свакодневице и будућности», а планирано је и да се обрате коаутор филма Дарко Шпер, протагонисткиња филма Надежда Костић, социолог и активиста Ђокица Јовановић, копродуцент филма и модератор трибине Динко Грухоњић.

Тагови: ; ; ; ; ;