Председник Чешке Милош Земан поново је критиковао заједничке санкције Европске уније против Русије и то што Брисел намеће да их поштују све чланице, па и Чешка.

Милош Земан је упозорио је да чак има утисак да се председник Русије Владимир Путин санкацијама радује јер му учвршћују власт и дижу популарност.

«Санкције против Русије учвршћују популарност Владимира Путина. Када сам се последњи пут срео са Путином имао сам утисак да га антируске санкције радују», упозорио је председник Земан на Жофинском економском форуму у Прагу.

Инсистирање да Запад солидарно реагује санкцијама које по оцени Земана у свим случајевима у историји само учвршћују режим против кога су уведене, чешки председник је означио за гажење суверенитета Чешке.

«Мала земља као што је Чешка има интерес да има најбоље могуће односе са свим земљама које за нас могу да буду економски допринос. Било да отварају своја тржишта чешким извозницима или вишак капитала служи као ињекција у чешку привреду. Апсолутно су бесмислене мере санкција против било кога, бојкот, ембарго», рекао је Земан.

Чешки председник нагласио је да сувереној земљи не би смело да се брани да тргује с ким хоће само зато што је «неки Велики Брат одлучио да против те земље уведе санкције».

Тагови: ; ;