Ката Буцик за NewsFront

На данашњи дан, 24 јуна 1812 године, Наполеон је закорачио на територију Русије. Он је са 691 500 својих војника кренуо у освајање царске Русије, прешавши реку Њемен, одакле је кренуо према Москви. Била је то до тада највећа сакупљена армија у историји Европе.

Према проценама, руска армија је 1812 имала мање војника од француске Велике армије. Цару Александру I Романову је на располагању било око 280 000 војника распоређених на пољској граници.

Русија је тада, по различитим проценама, имала између 350 000 и 710 000 војника укупно, који су били распоређени у три армије.

Све то је утицало да се руска војска Французима супротстави такозваном стратегијом спржене земље и избегавањем великих битака. Наиме, Руси су се повлачили пред његовом војском све дубље према хладној унутрашњости, палећи пред собом властита насеља и обрађену земљу.

Пет месеци је трајало исцрпљивање француске војске, а онда је уследио окршај код Бородина, на 100 км од Москве. То је највећа једнодневна битка од почетка Наполеонских ратова. Од 250 000 војника који су у њој учествовали, погинуло је око 70 000. Наполеон је победио тактички, али га је након битке сачекала празна и спаљена Москва. Без снабдевања и без одлучне победе над руском војском, морао да се повуче из Русије у сред ледене зиме.

У бици код Малојарославеца, Кутузов је присилио француску армију да крене назад Смоленским друмом којим је дошла у Русију, на коме није било залиха хране. Појевши коње, француска коњица је престала да постоји.

Поход на Русију је свео француске снаге на око 3% почетне јачине. Само око 27 000 Наполеонових војника је преживело инвазију Русије. Grande Armée је изгубила 380,000 војника, а 100 000 њих је заробљено. Осим тога, Французи су изгубили 1000 топова и око 200 000 коња. Око 450 000 Руса, укључујући цивилно становништво, је платило главом ову Наполеонову авантуру.

Руска победа над француском војском 1812 је представљала велики удар Наполеоновим амбицијама за доминацију у Европи и имала је велики ефекат на руски патриотизам XIX века. Наполеонова инвазија ће у руској историји остати запамћена као Отаџбински рат.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;