Листа са тринаест захтева је јуче уручена Катару. Испуњење тих услова би могло да извуче ту државу из изолације у коју су је ставиле арапске земље након оптужби да подржава и финансира тероризам. Услови подразумевају да Доха испуни све што се од ње тражи у року од десет дана. Захтеве су поднеле Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Египат, а захтеве је, као посредник, властима Катара предао Кувајт.

Први захтев се односи на затварање катарске ТВ Ал Џазира и њених подружница. Од Катара се тражи и да прекине дипломатске везе с Ираном и војну сарадњу са Турском, као и везе са терористичким организацијама. Даље, захтева се да Доха протера припаднике иранске Револуционарне гарде и да затвори своја дипломатска представништва у Ирану.

На крају, арапске земље траже да Катар плати надокнаду за губитак живота и надокнади материјалне губитке које је изазвала катарска политика протеклих година, да престане да финансира све екстремистичке групе које су САД означиле као терористичке, укључујући «исламску државу», Муслиманско братство, либански Хезболах и огранак Нусра фронт.

Спровођење захтева биће надгледано наредних десет година. Западне агенције јављају да није јасно шта ће се догодити уколико Катар не прихвати све те захтеве.

За сада нема званичног одговора из Дохе, али је шеф дипломатије Мухамед бин Абдулрахман ал Гани рекао да неће бити преговора са арапским земљама док не буду укинуте казнене мере и да Катар никада неће угасити Ал Џазиру.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;