Европа баца Украјину на колена, моја земља од ње неће дочекати помоћ, каже бивши Председник Украјине Леонид Кучма на Међународном форуму „Свитање Европе: историјска закономерност цивилизацијског кретања напред“.

„Ми се радујемо слободном избору, Европи и трговини с њом, али ми са њом можемо да тргујемо само пшеницом и медом, а квотирање је сурово. За први квартал 2017 смо изабрали квоту, а сада нас Европљани бацају на колена и траже да сечемо своје шуме и да им продајемо дрво. Где је њихова помоћ Украјини? Кад постанемо сиромашни, коме ћемо уопште бити потребни?“, каже Кучма, додајући да је ЕУ већ заборавила Украјину.

„Због чега ми никада нисмо били држава? Ми се распадамо. Остали смо фактички без привредних грана са високим технологијама. Не правимо више ни ракете ни авионе. Постајемо сировински додатак другима. Куда ми уопште идемо?“, пита се он.

Министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков каже да је до сада самоубиство извршило око 500 учесника „антитерористичке операције“ коју Кијев од 2014 води против Донбаса.

Шеф украјинског Савета за националну одбрану и безбедност Александар Турчинов тражи да се „антитерористичка операција“ обустави и да Украјина приступи новој етапи заштите од хибридног рата. Он је предложио хитно формирање радне групе која би разрадила конкретан план мера и дејстава. Кијевски аналитичари већ говоре о потреби муњевите офанзиве на широком фронту, са избијањем на границу са Русијом и уништавањем свега што буде пружало отпор.

Други се са тим не слажу, али сви до једног сматрају да је главни циљ операције, поред наношења пораза донбаским републикама, преузимање контроле над границом са Русијом.

Ката

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;