Службе безбедности Саудијске Арабије спречиле су у петак терористички напад на Свету џамију у Меки — главну светињу исламског света у чијем центру се налази Каба; током операције неутралисања самоубице рањено је пет полицајаца и шест странаца, а власти су саопштиле да је напад припреман из иностранства.

Полиција наставља да прикупља доказе на лицу места и покушава да утврди идентитет бомбаша-самоубице, наводи се у саопштењу.

Истовремено, Министарство унутрашњих послова Саудијске Арабије саопштило је да је напад у Меки припремљен у иностранству.

Циљ планираног напада био је дестабилизација безбедности и стабилност у земљи, саопштило је Министарство.

„Терористичка мрежа чији су планови осујећени, нарушила је сваку светињу нападом на Свету џамију… Они су испуњавали планове којима се контролисало из иностранства и који су имали за циљ да наруше безбедност и стабилност земље“, наводи агенција СПА саопштење Министарства.

Обавештајне службе ухапсиле су пет особа у вези са планираним нападом, укључујући и једну жену, саопштило је Министарство унутрашњих послова. Њихова имена нису наведена у интересу истраге.

Спутник

Тагови: ; ;