Разорна њемачка политика на Балкану мора да се прекине. Желите да приморате Србију на противправно признање једностраног проглашења независности Косова*, које сте, кршећи европско право, начинили једним од критеријума у приступним преговорима. А екстремистима и националистима на Косову простирете црвени тепих – указала је посланица њемачке љевице Севим Дагделен на расправи у Бундестагу поводом продужења мандата Бундесверу на Космету.

Дагделен је додала да њемачке трупе штите „творевину“ на чијем је врху човјек који жели да запали цио Балкан.

Посланик Гернот Ерлер (СПД), члан Спољнополитичког одбора Бундестага, заступао је став да је војно присуство и даље неопходно. Он се осврнуо на недавне изборе на којима је побједу однијела такозвана коалиција команданата бивше ОВК:

Њихов кандидат за шефа владе је Харадинај, човек под сумњом за ратне злочине, који није иза решетака само зато што су сведоци повлачили своја сведочења или су смртно страдали под неразјашњеним околностима. Друга најјача снага је „Самоопредјељење“, чији лидер Аљбин Курти отворено тражи уједињење са Албанијом и прекид преговора са Београдом ако Србија не призна независност Косова.

Посланик владајућих демохришћана и бивши министар одбране Франц Јозеф Јунг одбацио је критике и рекао да је деведесетих година „масовним силовањима и погубљењима на Балкану настала ситуација која без интервенције НАТО не би водила стабилности и миру“.

Иако је мандат продужен на још годину дана, представници свих посланичких група осудили су помињање „велике Албаније“ и изразили забринутост због могућности да Рамуш Харадинај, чији су „идеологију“ поједини посланици упоредили са неонацистичком, постане премијер.

Како преноси Дојче веле, овога пута мандат Бундесвера је продужен гласовима владајућих демохришћана, социјалдемократа, као и већине посланика Зелених: од 573 присутних, 513 је било „за“.

ИН4С

Тагови: ; ;